Pogoji poslovanja

Splošno
Kupci v spletni trgovini ustvari-portret.si so lahko fizične ali pravne osebe. Fizična oseba je tista, ki izdelke pridobiva ali uporablja izključno za svojo lastno uporabo, izven njegove poklice ali pridobitvene dejavnosti. Kupec z registracijo ali nakupom v spletni trgovini ustvari-portret.si potrjuje, da sprejeme pogoje poslovanja, ki jih določa Informacijske storitve, Žiga Gorše s.p. in zagotavlja pristnost vseh svojih posredovanih podatkov. (Velja tudi za nakupe dogovorjene preko e-mailov ali telefona). Fizične osebe in Žiga Gorše s.p. medsebojne obveznosti urejajo s temi pogoji poslovanja in zakonom o varstvu potrošnikov. Pravne osebe ter fizične osebe, ki opravljajo pridobitveno dejavnost in Žiga Gorše s.p. urejajo medsebojne obveznosti s posebno pogodbo v pisni obliki. Za Pravne osebe ter fizične osebe, ki bi kupljene izdelke uporabljali v svoji pridobitveni dejavnosti velja zakon o varstvu potrošnikov le v primerih, ko je to posebej navedeno v samem zakonu. Za sodelovanje z pravnimi osebami in fizičnimi osebami, ki opravljajo pridobitveno dejavnost nas prosim kontaktirajte na info@ustvari-portret.si Posredovanje uporabnikovih osebnih podatkov podjetju je v določenih primerih nujno, da lahko obdelovalec kot ponudnik izpolnjuje svoje pogodbene obveznosti do uporabnika. Ponudnik zbrane osebne podatke trajno varuje skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07) (ZVOP-1), Zakonom o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 109/12, 110/13, 40/14 – ZIN-B, 54/14 – odl. US, 81/15 in 40/17) in Splošno uredbo o varstvu podatkov (angl. General Data Protection Regulation – GDPR).

Avtorske pravice
Objavljene vsebine in tehnologije so last Žiga Gorše s.p. Med avtorska dela sodijo predvsem vsi deli programske kode, vsa programska arhitekura in inžiniring, grafični elementi, slike, besedila, zvočno in slikovno gradivo ter drugi avtorski elementi, ki jih zaradi narave ni potrebno označevati z oznakami avtorsko zaščiteno. Zaščitena je tudi struktura, kot posamezne idejne rešitve. Vsakršno kopiranje, navajanje, presnemavanje, posnemanje in razširjanje brez vednosti Žiga Gorše s.p. je prepovedano. Dobavitelj ali uporabnik z objavo svojih vsebin dovoljuje Žiga Gorše s.p. ter vsem ostalim ogled teh vsebin brez omejitev v okviru javnih knjižnic, kategorij in ostalih funkcij portala ter e-posredovanje, posredovanje preko vmesnikov, uvrščanje na druge strani, komentiranje, ocenjevanje, reproduciranje teh materialov za nekomercialno oziroma osebno rabo.

Cene izdelkov
Cene izdelkov na spletni strani so izražene v evrih. Veljajo cene, tako kot tudi morebitni popusti ali ugodnosti, kakršne so na dan oddaje naročila. Cena za nakup in poštnino je jasno vidna ob naročilu in na računu, ki ga kupec prejme v elektronski obliki. Prodajalec v sistemu elektronskega trgovanja ne odgovarja za morebitno izgubo, ki jo povzroči prekinitev, sprememba, odstranitev ali nedostopnost storitev elektronskega trgovanja. Cene izdelkov ne vključujejo stroškov poštnine; le ta se obračuna ob zaključku naročila in je razvidna v nakupovalni košarici pred zaključkom naročila (v kolikor ima spletna trgovina akcijo, je lahko dostava brezplačna). Vse cene navedene na spletnem naslovu www.ustvari-portret.si ne vsebujejo DDV, razen če je izrecno navedeno drugače.

Način plačila
Kupec lahko izdelke poravna s plačilom ob dostavi, predplačilom prek kreditne kartice (Visa, Mastercard, American Express), storitve Paypal, nakazila na bančni račun ali plačila po povzetju. Če bodo na voljo dodatne možnosti plačila, bo uporabnik s tem seznanjen z dopolnilom Splošnih pogojev.

Dostava
Prodajalec je dolžan naročeno blago dostaviti v roku 8 dni od naročila. V kolikor je ugotovljeno, da blaga objektivno ni mogoče dostaviti v obljubljenem roku, mora prodajalec kupca o tem obvestiti po elektronski pošti ali telefonu. Dostava v prazničnih dneh je lahko objektivno otežena. V primeru, da se naslov za dostavo razlikuje od naslova za plačilo storitve, bo prodajalec blago dostavil šele po poravnanih obveznostih kupca.

Strošek dostave znaša 4,90 €. Ob prevzemu paketa kupec dostavljavcu ne plačuje dodatne provizije. Prodajalec paket preda dostavni službi DPD d.o.o. Dostavna služba opravlja dostavo paketov vsak delavnik med 8:00 in 16:00 uro – dostavljavec kupca pred dostavo kontaktira s klicem, SMS sporočilom ali email sporočilom. Dostavljavec kupca ni dolžan čakati na dogovorjenem naslovu, če kupec ni na voljo ob dogovorjenem času. Če prvi poskus dostave ni uspešen, se je mogoče dogovoriti za ponovno dostavo, ki se dodatno ne zaračuna. Dostava je mogoča v območju Slovenije.

Naročilo
Pred oddajo naročila ima kupec možnost predogleda celotnega personaliziranega izdelka in drugih izdelkov, kjer se je dolžan s predogledom strinjati pred nadaljevanjem postopka. Pred oddajo naročila se kupec seznani in strinja s Splošnimi pogoji; kupec mora odkljukati, da se strinja s Splošnimi pogoji, in s tem uspešno sklene pogodbo oz. naročilo, na podlagi katerega nastane obveznost za plačilo prodajalcu, kar dodatno potrdi s klikom na gumb “ODDAJ NAROČILO”, pri čemer se naročilo dejansko opravi. Potrditev naročila se kupcu pošlje tudi po elektronski pošti, ki jo je navedel v postopku naročanja. 

Postopek nakupa

1. korak
Na spletni strani v nakupovalni košarici so kupcu prikazani izdelki, ki jih je med brskanjem po spletni trgovini dodal v nakupovalno košarico. Pod izbranimi izdelki je naveden strošek dostave ter celoten strošek nakupa. Po oddaji naročila kupec prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto. Kupcu so na spletni strani ustvari-portret.si vselej dostopni izčrpni podatki o statusu in vsebini naročila.

2. korak
Zaključek naročila oz. potrditev tega: Kupec zaključi svoje naročilo tako, da v obrazec na spletni strani vnese vse zahtevane podatke (ime, priimek, naslov, tel. številko, e-naslov). Kupec mora na strani nakupovalne košarice izbrati način plačila, kar stori z izborom ponujenih možnosti v polju ''Izberite način plačila''.

3. korak
Ob potrditvi naročila ponudnik obvesti kupca po elektronski pošti. Poleg tega bo kupec na e-naslov, ki ga je vnesel v 2. koraku, prejel e-pošto s podrobnostmi njegovega naročila. Pogodba o nakupu naročenih artiklov med kupcem in ponudnikom je na tej stopnji nepreklicno sklenjena. Kupoprodajna pogodba (t.j. prvo elektronsko sporočilo o statusu naročila) je v elektronski obliki shranjena na strežniku podjetja. Sporočilo lahko potrošniku na njegovo zahtevo podjetje ponovno pošlje.

4. korak
Odprema blaga: ustvari-portret.si v dogovorjenem roku blago pripravi za odpremo ter ga odpošlje na kupčev naslov. Spletna trgovina ustvari-portret.si hkrati obvesti kupca po elektronski pošti o poslanem blagu.

 

Tehnična sredstva za prepoznavanje in popravo napak pred oddajo naročila
Na spletni strani so omogočena osnovna sredstva za prepoznavanje in popravo napak pred oddajo naročila, in sicer preverjanje ustreznega zapisa naslova kot tudi e-naslova, prav tako spletna stran uporabnika opozori, če ne izpolni vseh zahtevanih polj.

Pred zaključitvijo nakupa je na voljo povzetek, v katerem uporabnik lahko ponovno preveri in uredi vpisane podatke in personalizacijo izdelka. Po končani grafični personalizaciji izdelka s strani izvajalca storitve, kupec po e-pošti prejme predogled naročenega portreta v png/pdf formatu, ko potrdi, da je zadovoljen z izgledom, gre portret v tisk.

Prodajalec pogodbena določila oz. povzetek celotnega naročila posreduje na elektronski naslov kupca, pri čemer ima ta na voljo, da kakršnokoli spremembo javi kot odgovor na poslano elektronsko sporočilo – spremembam bomo ugodili, če bodo javljene do konca delovnega dne, ko je bilo naročilo sprejeto. Prodajalec omogoča kupcu shranjevanje in reprodukcijo pogodbenih določil in besedila ter Splošnih pogojev, ki so kupcu na voljo v slovenskem jeziku.

Tehnična navodila kako uspešno oddati naročilo v naši spletni trgovini najdete tukaj: Tehnični postopek za sklenitev pogodbe

Opis tehničnih sredstev za prepoznavanje in popravo napak pred oddajo naročila: Opis najdete tukaj

Ugodnosti in popusti
Različne ugodnosti in popusti niso združljivi. V enem naročilu je mogoče uveljaviti le eno vrsto ugodnosti. Ugodnosti, ki so v različnih prodajnih akcijah lahko na voljo, so: brezplačna poštnina, kupon s popustom, brezplačna darila v obliki pobarvank ali drugih izdelkov in ostale posebne ugodnosti, ki so predstavljene v posameznih akcijah. Kupec je do ugodnosti upravičen le, če je naročilo opravil v času posamezne prodajne akcije.

Promocijske kode so veljavne samo v času promocij prek marketinške e-pošte ali v oglasih na Facebooku. Za uveljavitev kode za popust dodajte želeni izdelek v košarico in v potrditvenem procesu pod rubriko ”Koda za popust” vpišite svojo promocijsko kodo ter kliknite ”Shrani”. V obdobjih znižanja cen za končno ceno velja znižana cena, pri kateri ni mogoče koristiti dodatnih akcijskih popustov. Vse cene navedene na spletnem naslovu www.ustvari-portret.si ne vsebujejo DDV, razen če je izrecno navedeno drugače. Naknadno uveljavljanje kode za popust, ki ni bila vnesena ob oddaji naročila, ni mogoče.

Posebni prodajni pogoji

Preklic naročila
Preklic naročila je mogoč do predaje personaliziranega izdelka v tisk do konca delovnega dne, ko je bilo naročilo sprejeto. Če preklic ni pravočasen, ima prodajalec pravico kupcu izstaviti račun v višini ene tretjine polne cene izdelka.

Pravica do odstopa od pogodbe

Kupec ima pravico, da skladno z določili Zakona o varstvu potrošnikov, zlasti členov 46c in 43č, v 14 dneh podjetju sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Kupljeno blago vrne v 14 dneh od sporočila o odstopu brez kakršne koli odškodnine. Vendar je kupec dolžan nositi stroške, ki nastanejo pri vrnitvi predmeta nakupa. O nameravanem vračilu mora kupec pisno obvestiti ponudnika, najkasneje v 14 dneh od prejetja blaga na e-naslov: info@ustvari-portret.si, blago pa vrniti v nadaljnjih 14 dneh na naslov Žiga Gorše s.p. Pod gozdom cesta VI 9, 1290 Grosuplje

OPOMBA: Pravica do odstopa od nakupa NE velja v naslednjih primerih:
• V primeru personaliziranih izdelkov in/ali izdelkov, narejenih po meri;
• Dokumentov v PNG/PDF formatu, saj jih ni mogoče vrniti;

Kot tudi narekuje Zakon o varstvu potrošnikov, v nadaljevanju (»ZVPot«), (ZVPot, 43. člen): “Potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe iz prvega odstavka tega člena pri teh pogodbah: o blagu, ki je izdelano po natančnih navodilih potrošnika in prilagojeno njegovim osebnim potrebam.”

Pravica do odstopa od pogodbe velja v primeru nakupa drugih izdelkov (npr. okvirjev), ki se lahko kupijo skupaj s personaliziranimi izdelki, vendar in samo za posamezni drugi izdelek in ne za celotno naročilo.

Pritožbe in spori
Spoštujemo veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov in izpolnjujemo svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnave pritožb. V primeru težav lahko kupec stopi z nami v stik preko elektronske pošte info@ustvari-portret.si.

Pritožbo se odda po elektronski pošti na naslov info@ustvari-portret.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupen. Zavedamo se, da potrošniški spori pred sodiščem zahtevajo dodatne stroške, zato si prizadevamo vse morebitne pritožbe rešiti sporazumno.

Izvensodno reševanje potrošniških sporov
Skladno z zakonskimi normativi ne priznavamo nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga kupec lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

Na svoji spletni strani objavljamo elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je potrošnikom na voljo na elektronski povezavi http://ec.europa.eu/odr.

Navedena ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov (Uradni list RS, št. 81/15), Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2009/22/ES.

Stvarna napaka

Kupec lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če nas o napaki obvesti v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. Kupec mora v obvestilu o napaki natančno opisati napako in nam omogočiti, da stvar pregledamo.

Ne odgovarjamo za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena. Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.

Potrošnik, ki nas je pravilno obvestil o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:
• odpravi napako na blagu ali
• vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
• blago z napako zamenja z novim brezhibnim ali vrne plačani znesek.

Napaka je stvarna, če:
• stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
• stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
• stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
• je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Primernost blaga za normalno rabo se presoja se z drugim, brezhibnim blagom enake vrste in ob upoštevanju prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.

Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te obvestiti v zakonsko določenem roku in nam hkrati omogočiti pregled izdelka. Obrazec za prijavo stvarne napake se nahaja tu.

Če obstoj napake na blagu ni sporen, prodajalec skladno z ZVPot najpozneje v roku osmih dni ugodi kupčevi zahtevi.

Prodajalec pisno odgovori kupcu na zahtevo najpozneje v osmih dneh po prejemu Obrazca za prijavo stvarne napake, če je obstoj napake na blagu oziroma nepravilnost pri opravljeni storitvi sporen.

Pravica do zavrnitve storitve
Prodajalec si pridružuje pravico, da v izjemnih primerih izdelkov ne dobavi. Kot izjemni dogodek se šteje tehnična omejitev, ki preprečuje izdelavo personaliziranega izdelka ali plačilna rizičnost kupca, ki je ocenjena na podlagi odločitve prodajalca. Prodajalec ima pravico preklicati naročilo, če ne pridobi potrditve nakupa s strani kupca po telefonu ali elektronski pošti. Prodajalec je o odstopu od pogodbe dolžan obvestiti kupca po elektronski pošti ali telefonu. Če kupec ni podal pravilnih osebnih podatkov, prodajalec ni zavezan k obveščanju. Prodajalec ne odgovarja za izgubo, škodo ali stroške, ki bi nastali zaradi neizpolnitve ali zamude pri izpolnitvi obveznosti, do katere bi morebiti prišlo zaradi dogodka ali okoliščin izven nadzora prodajalca.

Obdelava osebnih podatkov
Prodajalec zagotavlja, da kot upravljavec vaših osebnih podatkov nikoli in na noben način ne bo zlorabil vaših osebnih podatkov, razkritih prek spletne strani. Z opravljenim nakupom, prijavo na novice ali z uporabo Rojstnodnevnega opomnika se kupec strinja, da prodajalec z namenom izpolnjevanja ali uveljavljanja pravic iz pogodbenega razmerja in neposrednega trženja vzpostavi, vzdržuje in upravlja z osebnimi podatki, elektronskim naslovom in telefonsko številko kupca za neomejeno časovno obdobje. Prodajalec zagotavlja varstvo osebnih podatkov skladno s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in ostalo veljavno zakonodajo, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Več o tem si lahko preberete v Politiki zasebnosti

Kupec lahko kadarkoli pisno ali po telefonu zahteva, da v 15 dneh trajno ali začasno prenehamo uporabljati njegove osebne podatke za namen neposrednega trženja, ter ga o tem v naslednjih 5 dneh obvestimo na naše stroške.

Piškotki – COOKIES

Piškotki so neopazni dokumenti, ki so začasno shranjeni na vašem trdem disku in omogočajo naši strani prepoznavanje vašega računalnika, ko naslednjič obiščete spletno stran ustvari-portret.si. Spletna stran ustvari-portret.si uporablja piškotke le za zbiranje informacij, ki zadevajo uporabo naše spletne strani.

Osebni podatki, ki jih zbiramo:

Ko obiščete naše spletno mesto, samodejno zbiramo določene podatke o vaši napravi, vključno z informacijami o vašem spletnem brskalniku, naslovu IP, časovnem pasu in nekaterih piškotkih, ki so nameščeni v vaši napravi. Poleg tega, ko brskate po spletnem mestu, zbiramo informacije o posameznih spletnih straneh ali izdelkih, ki si jih ogledate, o katerih spletnih mestih ali iskalnih poizvedbah so vas poslali na spletno mesto in informacije o tem, kako delate s spletno stranjo. Te samodejno zbrane podatke omenjamo kot "Informacije o napravi".

Podatke o napravi zbiramo z naslednjimi tehnologijami:

 - "Piškotki" so datoteke s podatki, ki so nameščene na vaši napravi ali računalniku in pogosto vsebujejo anonimni enolični identifikator. Če želite več informacij o piškotkih in kako onemogočiti piškotke, obiščite spletno mesto http://www.allaboutcookies.org.

- Dejanja o dnevniku "Dnevniki datotek", ki se pojavijo na spletnem mestu, in zbiranje podatkov, vključno z vašim naslovom IP, vrsto brskalnika, ponudnikom internetnih storitev, stranmi za sklicevanje / izstopom in datumskimi / časnimi znamkami.
    
- "Spletni svetilniki", "oznake" in "piksli" so elektronske datoteke, ki se uporabljajo za snemanje informacij o tem, kako brskate po spletnem mestu.

Poleg tega, ko opravite nakup ali poskušate opraviti nakup preko spletnega mesta, zberemo nekatere podatke o vas, vključno z vašim imenom, naslovom za izstavitev računa, naslovom za dostavo, informacijami o plačilu (vključno s številkami kreditnih kartic, e-poštni naslov in telefonska številka. Te podatke omenjamo kot "Informacije o naročilu".

Posredovanje vaših podatkov
Osebne podatke delimo s tretjimi osebami za pomoč pri uporabi vaših osebnih podatkov, kot je opisano zgoraj. Na primer, za nakup na naši spletne trgovini uporabljamo Shopify - preberite več o tem, kako Shopify uporablja vaše osebne podatke: https://www.shopify.com/legal/privacy. Prav tako uporabljamo storitev Google Analytics, ki nam pomaga razumeti, kako naše stranke uporabljajo spletno mesto - več o tem, kako Google uporablja vaše osebne podatke, najdete tukaj: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/. Tukaj lahko tudi izklopite Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Končno lahko vaše osebne podatke damo v skupno rabo tudi v skladu z veljavnimi zakoni in predpisi, da se odzovemo na sodni poziv, nalog za iskanje ali drug zakoniti zahtevek za informacije, ki jih prejmemo, ali kako drugače zaščitimo svoje pravice.

Oglaševanje
Kot je opisano zgoraj, uporabljamo vaše osebne podatke, da vam zagotovimo ciljno usmerjene oglase ali tržne komunikacije, za katere menimo, da vas utegnejo zanimati. Če želite več informacij o tem, kako ciljno oglaševanje deluje, obiščite spletno stran za izobraževalno spletno stran pobude za spletno oglaševanje ("NAI") na naslovu http://www.networkadvertising.org/understanding-online-advertising/how-does-it-work.

Ciljno oglaševanje lahko onemogočite če obiščete sledeče povezave:    

FACEBOOK - https://www.facebook.com/settings/?tab=ads
GOOGLE - https://www.google.com/settings/ads/anonymous
BING - https://advertise.bingads.microsoft.com/en-us/resources/policies/personalized-ads

Poleg tega lahko nekatere od teh storitev onemogočite tako, da obiščete portal za izključitev digitalnega oglaševanja na naslovu http://optout.aboutads.info/.


Vaše pravice
Če ste evropski rezident, imate pravico dostopa do osebnih podatkov, ki jih imamo o vas, in vas prosimo, da se vaše osebne podatke popravijo, posodobijo ali izbrišejo. Če želite uveljaviti to pravico, se obrnite na nas preko kontaktnih informacij spodaj.

Poleg tega, če ste evropski prebivalec, ugotavljamo, da obdelujemo vaše podatke, da bi izpolnili pogodbe, ki bi jih morda imeli z vami (na primer, če naredite naročilo preko spletnega mesta) ali kako drugače nadaljujete z našimi zakonitimi poslovnimi interesi, navedenimi zgoraj. Upoštevajte tudi, da bodo vaši podatki preneseni zunaj Evrope, vključno z Kanado in Združenimi državami Amerike.

Zadrževanje podatkov
Ko oddate naročilo preko spletnega mesta, bomo vaše podatke o naročilih ohranili za naše evidence, razen če in dokler ne zaprosite, da izbrišemo te podatke.

Spremembe
To politiko zasebnosti lahko občasno posodabljamo, da bi lahko odražali na primer spremembe v naši praksi ali zaradi drugih operativnih, pravnih ali regulativnih razlogov.